In het project LegComBio is in de periode 2017-2020 door het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) onderzocht hoe een landbouwperceel efficiënter en duurzamer benut kan worden door in biologische kippenuitlopen plantaardige teelten slim met pluimvee te combineren.

Op 21 oktober 2020 verscheen het eindresultaat van dit onderzoek. Het rapport is hier te vinden.

Acht weken lang moesten ze binnenblijven, de 45.000 vrije-uitloopkippen van Ekoz in Schore. Hun baas Léon Jansen opende vanmorgen voor het eerst sinds 12 februari het meterslange gordijn naar buiten. ,,Witte kippen zijn altijd wat voorzichtiger dan bruine. Het duurde wel paar minuten voordat de eersten naar buiten kwamen.”

Minister Schouten had de ophokplicht ingesteld vanwege de uitbraak van de vogelgriep. Nu het gevaar geweken is en de ‘lockdown’ voor pluimvee voorbij is, is Jansen ook verplicht om de kippen zo snel mogelijk weer naar buiten te laten. De regels voor het stempel ‘vrije-uitloopeieren’ schrijven dat voor. Het pluimvee kan nu weer naar hartenlust in de wilgen op het terrein zitten of kuiltjes maken in het zand, zodat ze stofbaden kunnen nemen. ,,De kippen vinden dat prachtig.” Lees artikel

In de aflevering van Binnenste Buiten van 4 december wordt aandacht besteed aan De Nieuwe Baankreis, het bedrijf waar Ron en Gracia Verdel in 2018 samen met compagnon Edward Nijk als voorbeeldbedrijf een walnotengaard in de uitloop hebben gerealiseerd.

De aflevering is terug te kijken via deze link. Het item over De Nieuwe Baankreis begint op 5:07 minuut en gaat verder op 12:53 en 19:40.